menu

SteamTalmark maakt wervingscampagne voor bouw & infra

Hoe interesseer je jongeren voor een baan in de bouw en infra? Door jongeren zelf te laten vertellen hoe super veelzijdig en leuk werken in de bouw en infra is! SteamTalmark ontwikkelde voor Bouw & Infra een wervingscampagne en een website vol info voor starters en doorstromers, en een shop waar promomateriaal is te bestellen. 
De campagne die bestaat uit twee delen. In het eerste deel koppelden we de hobby’s van de doelgroep aan het werken in de bouw en infra, om de aandacht van jongeren te trekken. Hierna was het tijd om de doelgroep kennis te laten maken met het echte werk. In het tweede deel, dat bestaat uit een reeks online films, laten rolmodellen zien hoe je in de bouw en infra werkt aan je eigen toekomst én aan die van Nederland.

De online serie is een verdiepende fase van de eerder gestarte grootschalige campagne ‘Jij gaat het maken’. Met deze campagne wijzen werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw en infra scholieren vanaf 14 jaar op de vele mogelijke banen in de bouw- en infrasector. In de verdiepende fase laten we via 5 films zien dat de bouw en infra veel breder is dan het standaardplaatje dat veel jongeren kennen.

Online films met jongeren in de hoofdrol

“Er is juist een enorme verscheidenheid aan beroepen en werken in de bouw biedt een hele mooie toekomst,” zegt campagneleider Maartje van Boekel. “Jongeren zijn volop bezig met hun studie- en beroepskeuze, maar ze weten vaak niet dat de bouw en infra beroepen kent op alle niveaus, voor binnen en buiten en met een groot maatschappelijk belang.” Aan vijf jongeren om dit in een online reeks te laten zien. “In de sector zijn de komende jaren ruim 60.000 vakkrachten nodig. En wie kunnen beter laten zien hoe het écht is om te werken in de bouw dan jongeren zelf? Daarom kozen we voor een online serie met vijf jonge toppers in de hoofdrol.”

Van je talent of hobby je beroep maken

Eén van de hoofdpersonen in de online serie is timmerman Yvanka (18), zij vertelt hoe het is om als jonge vrouw in de bouw te werken. Carmen (20), de andere vrouw in de serie, zat vroeger op een grote graafmachine en werkt nu als uitvoerder. Ook BIM-modelleur Ruben (25), tegelzetter Daan (18), en kraanmachinist Lars (22), vertellen waarom ze hebben gekozen voor een carrière in de bouw en infra. Maartje: “De bouw is nodig voor vrijwel alle maatschappelijke uitdagingen waar we nu voor staan. Denk aan de energietransitie, de verduurzaming van de gebouwde omgeving en het oplossen van de woningnood. De campagne laat heel goed zien dat de bouw en infra heel veelzijdig is en dat je hier van je talent of hobby je beroep kunt maken.”