In oktober was het weer tijd voor het driedaagse internationale congres World Employer Branding Day, dit keer in onze hoofdstad. Daarom organiseerden wij op ons kantoor in Amsterdam ons eigen Irresistible Employer Branding Event voor een selecte groep opdrachtgevers en internationale relaties. Vier sprekers deelden hun meest interessantste inzichten op het gebied van employer branding in combinatie met data, artificiële intelligentie en social media. Kon je er niet bij zijn? We delen hier de vier belangrijkste lessen van deze dag!
Het is in de huidige krappe arbeidsmarkt voor veel werkgevers een grote uitdaging om talentvol personeel te werven en te behouden. Daar helpen we elke dag met veel plezier onze opdrachtgevers bij. Wij geloven dat gedeelde ambities hiervoor van cruciaal belang zijn. Maar er zijn natuurlijk nog meer boeiende inzichten:
1. Verdeel de doelgroep van een campagne in twee groepen: in-market en out-market
Jari Kloppenburg, Strategy Director bij SteamTalmark, vertelt over het thema ‘Irresistible Employer Branding’. Onderdeel daarvan is het analyseren van je doelgroep. Het is belangrijk om deze in te delen in twee groepen: een in-market-groep en een out-market-groep. De in-market-groep wordt direct benaderd voor een baan. Maar de out-market-groep, de mensen die niet direct op zoek zijn naar ander werk, biedt op de lange termijn kansen. Deze veel grotere groep wordt gezien als potentiële werkzoekers. Zo komt er vanuit een branding-oogpunt een hele nieuwe groep bij die heel anders beïnvloed moet worden. Dat kan zomaar heel effectief zijn in deze krappe markt!
2. Shift van individu naar groep, mét hulp van AI
Chris Pfaff, Data Science Engineer bij SteamTalmark, benadrukte de noodzaak van een nieuwe benadering in het optimaliseren van carrière- en werkenbij-websites. In plaats van de traditionele focus op individuele bezoekers, pleit hij ervoor dat je je richt op specifieke doelgroepen. Hier komt de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) om de hoek kijken. Terwijl het volgen van het gedrag van één individu op een website beheersbaar is, wordt het traceren van gedragspatronen van duizenden gebruikers een onoverkomelijke taak. AI biedt hier uitkomst door het analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden data, waardoor patronen in bezoekersgedrag herkend kunnen worden. Zo kunnen organisaties zich effectiever richten op groepen met relevante vacatureaanbiedingen en de algehele efficiëntie van hun employer branding-strategieën verbeteren.
3. Omarm het globale, maar focus je op het lokale: glocalize!
Robindro Ullah, CEO van Trendence Institute in Berlijn, vertelt over het belang van lokalisatie van een employer brand. Veel bedrijven rollen wereldwijd een identieke employer branding-campagne uit, maar volgens Robindro is dat achterhaald. “Globale merken moeten hun recruitmentstrategie verdiepen voor lokale regio’s. Houd rekening met cultuurverschillen. Voor alle landen geldt bijvoorbeeld dat ze waardering belangrijk vinden, maar het ene land vindt waardering in salaris, het andere land weer in het krijgen van een promotie. Data helpen met het bepalen welke aanpassingen er per land en dus per doelgroep nodig zijn.” De conclusie luidt: succesvolle employer branding creëer je niet door een ‘one size fits all’-strategie. Wil je het beter doen? Doe dan je voordeel en lokaliseer een campagne. Robindro noemt dit heel mooi ‘glocalize’: zorg voor internationale uniformiteit waar dit mogelijk is, maar lokaliseer tegelijkertijd waar nodig.
4. Onderschat de kracht van social media in employer branding niet
Ben Fox, Social Media Director bij Blackbridge in Londen, onderzoekt de impact van social media-trends op het verbeteren van een employer brand. Hij vertelt: “Mensen verlangen naar een identiteit en ze gebruiken social media om die verder vorm te geven. Ze willen als individu worden behandeld en raken geïrriteerd als ze content krijgen voorgeschoteld die niet relevant is. Ze willen échte content zien; authenticiteit is belangrijker dan ooit.” Hier moet je als organisatie dan ook op inhaken. Een langetermijnstrategie is hierbij heel belangrijk, waarbij je vooral je doelgroep in het oog houdt. “Maak je content rondom hun behoeftes en zorg dat je niet alleen aan het zenden bent. Dan kunnen social media enorm effectief zijn binnen employer branding”, aldus Ben.